PARENTING
50 Soal UTS Bahasa Inggris Kelas 4 Semester 1 dan Kunci Jawabannya
Elia Amaliana | HaiBunda
Rabu, 28 Oct 2026 21:05 WIBBahasa Inggris menjadi salah satu mata pelajaran penting bagi siswa di berbagai tingkatan. Melalui pelajaran ini, anak bisa belajar membaca, menulis, menyimak, dan memahami berbagai teks sederhana dalam bahasa Inggris.
Si Kecil perlu berlatih soal secara rutin, agar berhasil mengerjakan soal Ulangan Tengah Semester dengan baik. Bunda bisa mendampingi anak saat mengerjakan soal. Latihan soal ini diharapkan dapat membantu anak mengenali materi yang sudah dikuasai lebih dalam.
Jika Bunda sedang mencari soal latihan Bahasa Inggris kelas 4 SD semester 1, berikut 50 contoh soal yang bisa membantu si Kecil di rumah.
25 Soal UTS Bahasa Inggris kelas 4 semester 1 pilihan ganda dan kunci jawabannya
Berikut 50 soal yang dikutip dari Bank Soal Bahasa Inggris SD/MI Kelas 4, 5, dan 6 karya Uly Amalia, dkk. dan Buku Pintar Bahasa Inggris SD untuk kelas 4, 5, dan 6 karya S. A. Susana, S. Pd.
1. Good afternoons means …
- Selamat pagi
- Selamat siang
- Selamat malam
- Selamat tinggal
Jawaban: B
2. Mira : How are you?
Arif : …
- How are you?
- Thank you
- I’m fine
- Nice to meet you
Jawaban: C.
3. Arrange the words:
Meet - nice - you - to
- Nice to meet you
- Meet to nice you
- You nice to meet
- To meet you nice
Jawaban: A.
4. Tiara : Good bye, Rida.
Rida : ..
- How are you?
- I’m fine
- Good bye, Tiara
- Good night
Jawaban: C.
5. ’Selamat malam’ in English is …
- Good evening
- Good afternoon
- Good bye
- Good morning
Jawaban: A.
6. ’See you’ means …
- Selamat tinggal
- Sampai jumpa
- Senang bertemu denganmu
- Selamat pagi
Jawaban: B.
7. Arrange the words:
You - am - thank - I - fine
- Thank you I fine am
- I am fine, thank you
- Fine thank you I am
- You thank I am fine
Jawaban: B.
8. I will go to sleep and say …
- Good morning
- Good afternoon
- Good night
- Good bye
Jawaban: C.
9. Sinta: …
Leni : She is about 145 cm.
- How old is she?
- How tall is she?
- What color is her hair?
- How much does she weight
Jawaban: B.
10. Maya is always nice to other people. She is a … girl.
- Calm
- Shy
- Friendly
- Funny
Jawaban: C.
11. I wake up and say …
- Good morning
- Good afternoon
- Good night
- Good evening
Jawaban: A.
12. Yuka: What does Mr.Hadi look like?
Tari : He is short and has a … face.
- Flat
- Round
- Long
- Straight
Jawaban: B.
13. Doni always shows good manners. He is a … person.
- Honest
- Brave
- Wise
- Polite
Jawaban: D.
14. How do you read: 10 + 5 = 15?
- Ten plus five equals fifteen
- Ten minus five equals fifteen
- Ten divide five equals fifteen
- Ten times five equals fifteen
Jawaban: A.
15. Aris : …
Budi : I am 10 years old.
- What’s your name?
- Where do you live?
- How old are you?
- What’s you favorite food?
Jawaban: C.
16. A : What do you say when you meet your mother before go to bed?
B : I’ll say …
- Good morning
- Good afternoon
- Good bye
- Good night
Jawaban: D.
17. ’Semoga mimpi indah’ in English is …
- See you
- Have a nice dream
- Have a nice day
- Nice to meet you
Jawaban: B.
18.The color of our blood is …
- Blue
- Red
- Brown
- Black
Jawaban: B.
19. The traffic light has three colours. They are …
- Red, yellow, and green
- Red, yellow, and blue
- Cream, yellow, and green
- Purple, yellow, and green
Jawaban: A.
20. I usually surfing in the …
A. Field
B. Mountain
C. Yard
D. Sea
Jawaban: D.
21.Naufal: “Can you … the laptop?
Hanif: “Yes, I can.”
- Operate
- Listen
- Watch
- Dance
Jawaban: A.
22. My mother … the floor every morning.
- Listen
- Mop
- Cook
- Write
Jawaban: B.
23. It colors is orange. Rabbits likes it. What is it?
- Apple
- Orange
- Starfruit
- Carrot
Jawaban: D.
24. Indonesian people usually celebrate independence day on …
- January
- August
- September
- February
Jawaban: B.
25. There are … days in a week.
- Seven
- Eleven
- Six
- Five
Jawaban: A.
25 Soal UTS Bahasa Inggris kelas 4 semester 1 essay dan kunci jawabannya
Berikut soal UTS Bahasa Inggris kelas 4 essay beserta jawabannya. Simak pembahasannya sebagai berikut.
Read the text carefully, than answer the questions!
Hi friends, let me introduce myself. I am Umar Al Faatih and i am student of YSP Pusri Palembang. My friends call me Umar. I am Mimie Sarah and Ebi Syazili’s son. My hobby is playing badminton. I like it so much. It’s interesting and it can make my body healthy. Usually, i play it on Sunday afternoon. I play with my brother. His name is Farras Musthofa. We just need a ball and racket to play it. Someday, i want to be famous badminton player, just like Taufik Hidayat.
26. What is Umar’s hobby?
Jawaban: Playing badminton
27. Who is Farras Musthofa?
Jawaban: He is Umar’s brother
28. Who are Umar’s Parent?
Jawaban: They are Mimie Sarah and Ebi Syazili
29. Why does Umar like badminton?
Jawaban: Because it is interesting and can make his body healthy.
30. What does Umar need when they are playing badminton?
Jawaban: They need a ball and a racket
In the Classroom
Donny is a student in the fourth grade. He is a diligent student. He is a dent. That’s why friends like him very much.
There are thirty students at Donny’s classroom. twelve boys and eighteen girls. There is a teacher too. The teacher is a woman. She is Miss Shanti. She is a kind woman. She teaches them everyday.
They start studying at seven in the morning and end at twelve in the afternoon. Before start studying, the students usually get turn to clean and prepare the classroom. Everyday, for about six students come earlier the the others to do it. They usually clean the floor, windows, blackboard, tables, chairs, and the other things in the classroom. They put a vase with some flowers on the teacher’s desk.
In his classroom, Doni has his friends to prepare the classroom. They are Harry, Gina, Wati, Yanti, Prio, and Adit. They get turn to prepare the classroom on Wednesday. They always do their task together.
Answer the questions based on the reading text!
31. What is the title of the text?
Jawaban: In the Classroom
32. On what grade is Donny studying?
Jawaban: fourth grade
33. Do his friend like him?
Jawaban: Yes, they do.
34. How many friends does Donny have in the classroom?
Jawaban: He has twenty-nine classmates.
35. How many boy friends does Donny have?
Jawaban: There are twelve boys in the classroom.
36. What is the woman in Donny’s classroom?
Jawaban: She is a teacher.
37. What is the woman name?
Jawaban: Her name is Miss Shanti.
38. What time do the students start studying?
Jawaban: The students start studying at seven in the morning.
39. What do the students do early in the morning?
Jawaban: They clean and prepare the classroom.
40. Who are Donny’s friends to prepare the classroom?
Jawaban: They are Harry, Gina, Wati, Yanti, Prio, and Adit.
Translate to Indonesia!
41.I am a student.
Jawaban: Saya adalah seorang siswa.
42.My father is a doctor.
Jawaban: Ayah saya adalah seorang dokter.
43.Mr. Umar is my teacher.
Jawaban: Pak Umar adalah guru saya.
44.It is so delicious.
Jawaban: Itu sangat lezat.
45.They are my classmates.
Jawaban: Mereka adalah teman sekelas saya.
Change into English!
46. Donny sedang membaca buku.
Jawaban: Donny is reading a book
47. Adit sedang mengerjakan matematika.
Jawaban: Adit is doing mathematics
48. Gina sedang menulis
Jawaban: Gina is writing.
49. Tuti sedang menyanyi
Jawaban: Tuti is singing
50. Miss Shanti sedang mengajar di kelas.
Jawaban: Miss Shanti is teaching in the classroom.
Itulah 50 soal UTS Bahasa Inggris kelas 4 SD yang bisa dipelajari di rumah. Dengan banyak latihan soal, diharapkan Si Kecil bisa mengerjakan UTS dengan nilai yang memuaskan. Semoga membantu, Bunda.
Bagi Bunda yang mau sharing soal parenting dan bisa dapat banyak giveaway, yuk join komunitas HaiBunda Squad. Daftar klik di SINI. Gratis!
(rap/rap)
Simak video di bawah ini, Bun:
5 Tanda Anak Kelelahan Sekolah dan Cara Mengatasinya
TOPIK TERKAIT
ARTIKEL TERKAIT
Angka Romawi: Daftar Angka, Cara Mudah Menuliskan & Contoh Soalnya
Mengenal Metode Observasi, Cara Pengumpulan Data yang Bisa Diajarkan ke Anak
30 Contoh Soal Matematika Kelas 4 SD Kurikulum Merdeka & Jawabannya untuk Latihan Ujian
10 Soal Pecahan Kelas 4 dan Kunci Jawaban, Mudah Tak Bikin Anak Takut Matematika
TERPOPULER
5 Potret Laura Basuki hingga Tissa Biani Hadiri Red Carpet Tokyo International Film Festival 2026.
Benarkah Ada Dampak Jangka Panjang IVF Terhadap Kesehatan Perempuan?
50 Soal UTS Bahasa Inggris Kelas 4 Semester 1 dan Kunci Jawabannya
4 Kalimat Teguran Orang Tua yang Bisa Membekas di Hati Anak Menurut Pakar
3 Fakta Ikan Asin Disemprot Cairan Pembasmi Serangga, Ini Peringatan BPOM
REKOMENDASI PRODUK
7 Ide Kostum Halloween Karakter Anime Perempuan yang Ikonik
Amira SalsabilaREKOMENDASI PRODUK
5 Panci Kukus 3 Susun Stainless Terbaik Multifungsi dan Anti Lengket
Amira SalsabilaREKOMENDASI PRODUK
10 Rekomendasi Parfum Bayi yang Aman & Wanginya Tahan Lama
Annisa KarnesyiaREKOMENDASI PRODUK
7 Rekomendasi Tripod HP Terbaik untuk Bikin Konten, Foto, dan Video
Amira SalsabilaREKOMENDASI PRODUK
7 Rekomendasi Coffee Machine Terbaik untuk Bikin Kopi ala Kafe di Rumah
Amira SalsabilaTERBARU DARI HAIBUNDA
5 Potret Laura Basuki hingga Tissa Biani Hadiri Red Carpet Tokyo International Film Festival 2026.
50 Soal UTS Bahasa Inggris Kelas 4 Semester 1 dan Kunci Jawabannya
Benarkah Ada Dampak Jangka Panjang IVF Terhadap Kesehatan Perempuan?
5 Fakta Menarik Alvin Tedjo, Keturunan RI yang Jadi Wali Kota di Kanada
3 Fakta Ikan Asin Disemprot Cairan Pembasmi Serangga, Ini Peringatan BPOM
FOTO
VIDEO
DETIK NETWORK
-
Rekomendit
Tablet Bisa Pakai Kartu SIM 4G? Ini Cara Memakainya dan Siapa yang Butuh
-
Beautynesia
7 Cara Mengenali Orang Berkelas Meski Belum Kaya Raya Dilihat dari Kepribadiannya
-
Female Daily
5 Parfum Lokal dengan Aroma Manis dan Segar untuk Dipakai Sehari-hari
-
CXO
Turnamen Voli SBY Cup 2026 di Magelang 13-17 Mei, Ada LavAni-Samator
-
Wolipop
5 Gaya Taylor Swift Pakai Mini Dress Motif Floral, Mirip Batik Buketan
-
Mommies Daily
Anak Suka Merebut Mainan Teman? Ini Cara Mengajarkan Anak Berbagi